Ons verhaal

Wij zijn Stichting Polonaise, opgericht in 2019 door ervaren ondernemers en “bekende Eindhovenaren”. met als doel het activeren van laagdrempelige kwalitatieve dag-/nacht horeca voor een brede doelgroep voor de komende generaties Eindhovenaren en haar bezoekers.

Alle initiatiefnemers zijn ervaren ondernemers met diep gewortelde roots in Eindhoven. Ondernemers met een achtergrond in een verscheidenheid aan (familie) gedreven bedrijfsvoeringen. Allen met een stevig trackrecord in vastgoed, finance, marketing en projectmatig ondernemen. Al generaties lang zijn zij betrokken en woonachtig in de regio.

Eén van de oudste straten van Eindhoven hebben wij de afgelopen jaren zo zien verloederen dat we het tijd vonden hier samen iets aan te doen. We hopen op deze manier het Stratumseind in haar oorspronkelijke glorie te herstellen en de plint terug te geven aan de stad en haar gebruikers.

Wij zijn Stichting Polonaise, geïnspireerd en gedreven door onze liefde voor Eindhoven. Het doel van de stichting is het activeren van laagdrempelige kwalitatieve dag-/nacht horeca voor een brede doelgroep voor de komende generaties Eindhovenaren en haar bezoekers. Dit wordt bereikt door eenmaal verworven panden nooit meer af te staan en in samenwerking met de gemeente de plint aan te bieden aan de juiste ondernemers zonder bouwerij- of pachtverplichting.

Stichting Polonaise is in 2019 opgericht door een groep Eindhovense vrienden. Als fervent zeilers, misschien voor sommige bekend als Dutch sailing team/Frank’s sailing team. Vrienden die gezamenlijk of in andere verbonden meerdere (maatschappelijke) initiatieven tot stand hebben weten te brengen.

Stratumseind, waar wij en vele anderen in de jaren negentig mooie tijden hebben beleefd was uniek in zijn gedaante en beleving, niet alleen voor Eindhoven, maar een begrip in heel Nederland. Het heeft bijgedragen aan onze identiteit en maakte een belangrijk deel uit van het ‘’opgroeien’’ in de stad als een soort van algemene ontwikkeling zo te zeggen. Wij konden hier trots op zijn!

Echter ook hier is verval van ‘’ons’’ ‘’beroemde’’ Stratumseind meer en meer zichtbaar geworden en steeds verder afgegleden met allerlei bijkomende bedreigingen tot gevolg. Denk hierbij aan een eenzijdig aanbod, zeer beperkte openingsuren, afzwakkende sociale controle met het risico op ondermijning. Zo kwamen wij, net als vele anderen, tot de conclusie dat het een groot verlies is dat de binnenstad steeds meer wordt geconfronteerd met leegstand, verloederingen en ‘’eenheidsworst formules’’

De vrienden hebben hierdoor de Stichting Polonaise in het leven geroepen. De stichting heeft het doel tot het verwerven van vastgoed met een horecafunctie op Stratumseind en/of in andere delen van de binnenstad. Het vastgoed blijft in eigendom van de stichting om haar doelstellingen te bewerkstelligen; de betaalbare horeca-ruimte aan te bieden aan creatieve uitbaters en ondernemers. Het activeren en in stand houden van laagdrempelige kwalitatieve dag-/nacht horeca ten gunste van een zo breed mogelijke doelgroep. Met het maatschappelijk belang om een leefbare plint op ooghoogte in de stad Eindhoven te borgen voor de komende generaties Eindhovenaren en haar bezoekers!